Instruktör – Joakim Engberg MMA

Från nyfiken tonåring som ville lära sig bästa kampformen till världsvan instruktör som coachat fighters på världens största tävlingar. Joakim Engbergs resa i MMA har varit lång, spännande och i synnerhet lärorik. Som huvudinstruktör på GBG MAC står Joakim redo att helhjärtat investera all sin erfarenhet i att vägleda lokala fighters.

Shootfighting SM med bland andra johan Mparmpagiannis, Jesper Hallberg och Patric Grandin.


Redan som tonåring var Joakim engagerad i kampsport, under en tid där olika stilar aldrig tävlade mot varandra. Det ledde till en nyfikenhet och testande av olika arter på jakt efter vilken som var mest effektiv. Svaret kom när UFC debuterade 1993 och skakade om kampsportsvärlden. Detta var långt innan namnet ”MMA” ens hade uppfunnits och tävlingarna var i praktiken slagsmål utan regler, i syftet att ta reda på vem som var bäst. Joakim fick höra talas om tävlingarna och insåg att en effektiv fighter behövde ha bred kunskap om allt som kunde ske i en kamp, i synnerhet på marken.
 

Frank Shamrock Invitational med bland andra artisten Dee, August Wallén, Joachim Hansen och Marcus Widengren.


När pionjärerna som rest utomlands för att lära sig den nya sortens fighting återvände hem, började kampformen läras ut i Sverige. I Göteborg var pionjären August Wallén, som utbildat sig i en föregångare till MMA känd som Shootfighting. När August öppnade upp sin klubb för att lära ut stilen var Joakim en av de första eleverna. 1996 inleddes den träning som snart gjorde Joakim känd som en av Sveriges främsta fighters.

Tillsammans med Waldo Zapata, Mark Munoz, Jörgen Kruth och Alistair Overeem på Munoz gym Reign.


Joakim var inte bara framgångsrik som tävlande. På ett tidigt stadie vaknade intresset för att analysera tekniken bakom kampen och utveckla sin förståelse för vad som fungerade bäst. Joakim minns inte exakt resultatet av sin tidiga  karriär, men säkert är att han sällan förlorade. Runt 17-0 i Shootfighting plus ett antal matcher och turneringar i grappling där Joakim i princip vann allt han ställde upp i. Men han ser inte sig själv som en naturbegåvning:

”Jag tror inte jag var en idrottslig talang, men jag tränade mer än alla andra på den tiden. Tron på att träna mycket finns med än idag som coach. Det är det säkraste sättet att göra någon riktigt bra.”

Med bland andra Gilbert Burns, Vitor Belfort, Dan Hardy på Vitors egna gym i Las Vegas.


Efter sekelskiftet hade begreppet MMA blivit känt och de små tävlingarna i Sverige började utvecklas till riktiga galor. Sporten växte och med det ökade allmänhetens intresse. Utvecklingen fick Joakim att ta två kliv samtidigt. Tiden var mogen att testa proffssatsning och samtidigt öppna den egna klubben GBG MMA.

Alistair Overeem och coaching crew bland annat Roberto Alencar.


”Jag försökte coacha samtidigt som jag fightades själv. Knappast optimalt kan jag väl se nu i efterhand, men på den tiden fanns det inte så mycket val. Vi hade ett riktigt bra team under några år med många fighters på toppnivå i Europa.” 

Med Roy Jones Jr och Alistair Overeem på Izzy Martinez gym i Chicago.


Efter fjorton matcher som proffs med seger i sin avskedsmatch 2011, skiftade Joakim helhjärtat sitt fokus till att coacha andra. Vid det här laget hade ryktet om GBG MMA spridit sig och fighters från hela Sverige kom till Göteborg för att slipa sina färdigheter. Det ledde bland annat till att Joakim fick nöjet att coacha den förste svensken som segrade i UFC.

Greg Jackson, Alistair Overeem, coacher och vänner på Jacksonwink.


Ryktet spred sig till slut även utanför Sverige vilket ledde till ett stort kliv i Joakims karriär. Holländaren Alistair Overeem, en fighter på internationell toppnivå som tävlat på de största arenorna i världen, vände sig till Göteborg för att lyfta sitt game. Det var en avgörande milstolpe som inte bara gav Joakim ett stort erkännande. Samarbetet med Overeem innebar också en möjlighet att resa till storklubbar utomlands och arbeta tillsammans med några av sportens mest framgångsrika instruktörer. Joakim tog vara på alla chanser att samla på sig kunskap och insikter i hur sportens främsta fighters tränade. Tids nog var kunskapen så heltäckande att Joakim anlitades för att hjälpa fighters samla alla delarna som utgör MMA, till en strategiskt genomtänkt helhet.

Alistair Overeem med coacher och sparringpartners på Jacksonwink


”Min roll har varit att stå för strategi och agera som en brygga mellan de olika specialiserade coacherna. Jag skulle uppskatta att det är ett 20-tal fighters på UFC-nivå som jag har jobbat med. Det har varit roligt och stimulerande att coacha över hela världen men också ganska slitsamt. Klubben där hemma och mina privata relationer har fått ta en del stryk.”

Pass för falskärmsjägare i Albuqurque, New Mexico


Timing kunde inte varit bättre när erbjudandet kom att bli en del av GBG MAC. Joakim var färdig med sin egen resa från ett ungt stjärnskott, vidare till proffsfighter och ut i världen som internationell coach i den högsta ligan. Men efter alla äventyr var tiden kommen att återvända till platsen där allt började. Nu tar Joakim sikte på att förvalta all sin kunskap i att träna upp lokala talanger och vägleda deras satsningar.

Med Magnus Cedenblad på GBGMMA i Majorna.


”Det som håller mig hemma mer än något annat är min sambo och viljan att satsa på att utveckla mina killar och tjejer från grunden. Det hade varit väldigt kul att göra en ordentlig resa i fightingvärlden med någon man jobbat med från dag ett.”

För alla ambitiösa fighters i Göteborg med stora framtidsdrömmar är Joakim rätt man för jobbet. Han vet precis hur resan ser ut och hur framgång skapas.