Instruktör – Johan Batista, Brasiliansk Jiu Jitsu

Johan började träna kampsport 1985, och har under sin livstid tränat alla möjliga kampsporter, både grappling och striking och har genom detta engagemang flera svartbältesgraderingar och erfarenhet som instruktör. Han har levt ett väldigt spännande och fartfyllt liv, med bland annat erfarenhet av att uppträda med en akrobatgrupp i Korea och Japan!
Själva intresset för grappling kom i den yngre tonåren, och Johan har varit med sedan BJJ och MMA började utvecklas i Sverige under 90-talet.
Johan träffade Joakim Engberg på ett läger och bestämde sig för att börja träna hos honom 2005 och var med och etablerade föreningen ’GBGMMA’. Från detta samarbete så skapades en BJJ grupp inom klubben, som anslöt sig till Gracie Barra. Johan har blivit graderad inom Gracie Barra BJJ, och lyckas gradera i flera olika länder, bland annat USA och Brasilien!
Idag har Johan svart bälte i BJJ. Hans träningsfilosofi är att träningen skall fylla en funktion i livet men inte ta över det som är livet. Johan menar att träningen kan hjälpa till att ge balans, ödmjukhet och kunskap som är viktig i andra delar av livet. Han berättar även att han tycker att BJJ historian är viktig, även om sporten är levande och utveckling och förändring är en självklarhet.

Här ser vi Johan (mitten) med Mestre Frederico Pimentel & Sensei Henrique Machado

Johan flyttade 2014 till Manaus, Brasilien. På den tiden var han brunbältare, och han sökte sig till huvudklubben för Gracie Barra för att fortsätta sin BJJ karriär. Under sin tid där så fick han privilegiet att träna ofta med världskända svartbältare och utveckla sin egen träning på bästa sätt. Han berättar även att tävling i Brasilien är annorlunda än i Sverige, då det ses mer som ett naturligt inslag under en träningstermin och att det är en del av ens utveckling inom BJJ. Johan tävlade en del som brunbältare och blev utnämnd två år i rad till ’ Den främste fightern’ inom sin bältes, vikt och åldersklass. Han berättar att detta var en stor ära för honom, speciellt eftersom han var ensam ’gringo’ på klubben.

Johan förklarar även att han hade möjlighet att arbeta som professionell instruktör på klubben, både BJJ och träning som fokuserade på MMA och fysträning. Han var även instruktör för poliser och militär i Brasilien, och instruerade i försvar mot blad och stickvapen. 2018 flyttade han tillbaka till Sverige. Tur för oss!

Angående starten som instruktör på GBGMAC berättar Johan att han känner att det är lite som att komma hem igen. Detta eftersom han var med och byggde upp GBGMMA i början och får nu möjlighet att vara med och bygga upp GBGMAC. Han berättar att han tidigare haft fokus på MMA, men att han nu ändrat till BJJ vilket är det han trivs bäst med. Han hälsar även alla medlemmar att vi säkert kommer ses på flera olika mattor, eftersom hans intresse för kampsport inkluderar det mesta!