Funderar du på att tävla i MMA?

Vi får många nybörjare och fortsättare som vill satsa på sin träning och funderar kring hur man gör för att börja tävla i MMA. Här får du information om vad du behöver tänka på och hur Headcoach Engberg resonerar kring att börja tävla i MMA.

Hur förbereder jag för att tävla i MMA?


Vi rekommenderar att du börjar att tävla i Submission Wrestling. Detta för att det finns lägre skaderisk, det finns många tävlingar att välja mellan och du tränar upp tävlingsnerver och förstår hur du presterar under extrem press. 
Vi rekommenderar att du har tränat minst 6 månader av MMA innan du börjar tävla i SW, om du inte har någon föregående erfarenhet av brottning, SW eller BJJ. 

Hur ställer jag upp i SW-tävlingar?


Gå in på Smoothcomp: Tournament software for combat sports och skapa ett konto. Här kan du se alla SW tävlingar som är aktuella och planeras. Genom kontot kan du anmäla dig till olika tävlingar runtom i landet, och i andra länder om du är sugen på det! Klicka runt lite och gör dig hemma med hemsidan. Det är inte bara SW som har sina tävlingar på Smoothcomp, men det är SW som är relevant för dig just nu. 

Efter att du har tävlat flera gånger i SW och tränat MMA aktivt under 1.5-2 år så kan du anmäla dig till att tävla i MMA i B-klass. (Är du under 18, kika på ’C-klass’ nedan)

Vad behöver jag innan jag får tävla? 

För att få tävla i MMA behöver du ett tävlingskort. Detta kan du söka här: Ansök om tävlingskort – Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Tävlingskortet kostar 300 kr och gäller i fem år.


Hur hittar jag tävlingar?

Aktuella tävlingar läggs up på Svenska MMA Förbundets hemsida. I kalendern ser du vad som finns, hur du anmäler dig och vad som är kommande. Vänta på att få godkänt av din instruktör innan du ansöker till en tävling. 

Vilken tävlingsklass ska jag tävla i? Vad är A,B,C klass? 

C-klass: Om du är under 18 och över 15. Slag mot huvudet är inte tillåtet. Tjockare variation av MMA handskar och benskydd. 2 x 3min ronder.

B-klass: För att tävla i B-klass får du max ha tävlat 5 gånger tidigare. Det finns inget minimum. Det får inte ske några slag på marken. Tjockare handskar än proffshandskar och benskydd. 2 x 3min ronder. 


A-klass: För att tävla i A-klass behöver du ha tävlat 5 gånger tidigare i B-klass, med goda resultat. Tjockare MMA handskar och benskydd. Slag på marken är tillåtna. 3×3 min ronder. 

Är du intresserad av att tävla i SM så går detta både inom A-klass och B-klass. Svenska landslaget består dock enbart av A-klass tävlande, och dessa går vidare och tävlar i EM och VM.  

Hur blir jag proffsfighter?

Instruktören avgör om du är mogen för detta. Efter en längre amatörkarriär, där du skaffat nog med erfarenhet så kan du gå vidare till proffs.